Mästargasellen har blivit länsvinnare flest gånger i Sverige

Snabbväxaren StudentConsulting har tillsatt 20 000 jobb senaste året och grunden till framgången ligger i bolagets heltäckande digitala bemannings-, vikarie- och rekryteringssystem SC Jobbot.
Systemet har StudentConsulting utvecklat själv under 23 års tid tillsammans med sina kunder.

StudentConsulting har blivit länsvinnare i Di Gasell fyra gånger i Norrbotten och har utsetts till Sveriges snabbast växande företag tre gånger av Affärsvärlden och Ahrens Rapid Growth. Bolagets vd och grundare Tobias Lindfors utsågs till Årets Företagare i Sverige år 2010 av organisationen Företagarna, och Årets grundare och entreprenör i Sverige i Norr av Founders Alliance år 2011. 2017 fick han ta emot Näringslivsmedaljen av Kungliga Patriotiska Sällskapet för framstående entreprenörskap. Både 2019 och 2024 utsågs StudentConsulting till Mästargasell av Dagens industri. Dessutom är StudentConsulting det bolag som har blivit länsvinnare flest gånger.

– Det långsiktiga utvecklandet av systemet i kombination med duktiga medarbetare har genererat fina resultat och framgångar genom åren, säger Tobias Lindfors.

Halv miljard i tillväxt på två år – SC Jobbot en grundpelare till företagets framgång
StudentConsulting har mellan 2020 och 2022 haft en organisk tillväxt på en halv miljard kronor. Trots en turbulent omvärld och en tuffare konjunktur fortsatte bolaget under 2023 att ta marknadsandelar och fick utmärkelsen Branschvinnare i samarbete med bolaget Largest Companies och vann Årets Bemanningsaktör på Recruitment Awards 2023/2024.

– Vi är en trygg och flexibel bemannings-, vikarie- och rekryteringspartner oavsett konjunkturläge och anpassar oss ständigt utifrån våra kunders förändrade behov, vilket syns i vår kraftiga tillväxt de senaste åren, säger Tobias Lindfors.

Med missionen att ”varje dag tillsätta fler människor i jobb till branschens nöjdaste kunder” har StudentConsulting under det senaste året tillsatt cirka 20 000 jobb.
För nionde året i rad har bolaget tilldelats utmärkelsen ”Branschens nöjdaste kunder” av bolaget Evimetrix. Utmärkelsen baseras på den årliga imagemätningen ”Svenska Näringslivets Beslutsfattare”.

– På samtliga parametrar är StudentConsulting bäst i branschen, vilket innefattar bland annat service, pålitlighet, tillgänglighet, kompetens och erfarenhet, digitala lösningar, framtidsutsikter, hållbarhetsarbete och företagsledning, säger Peter Wissing som ansvarar för mätningen på Evimetrix.

– En grundpelare i vår framgångsresa är det egenutvecklade och heltäckande verksamhetsledningssystemet SC Jobbot, som vi utvecklat tillsammans med våra kunder under 23 års tid. SC Jobbot är utvecklat för konsulter, kunder, kandidater och medarbetare, berättar Tobias Lindfors.

Rätt person, på rätt plats, i rätt tid, till rätt kostnad
Kompetensförsörjningen är en angelägen fråga och det största tillväxthindret för Sveriges näringsliv, samtidigt som arbetslösheten är fortsatt hög. StudentConsultings affärsidé är att matcha rätt person på rätt plats i rätt tid till rätt kostnad, detta med kortast ledtid, lägst transaktionskostnad samt högst flexibilitet och kvalitet.
– Med vår win-win-lösning bygger vi långsiktigt partnerskap med våra kunder inom flexibel bemanning, vikarieuthyrning och rekrytering och är samtidigt en talangkanal för framtidens medarbetare som slussas ut i arbete, säger Tobias Lindfors.

Bland de största inom skola i Sverige
StudentConsulting är en av de största i Sverige på vikarier inom skola, mycket tack vare sitt bemannings-, vikarie- och rekryteringssystem SC Jobbot. Bolaget jobbar med kommuner från norr till söder, där bland annat arbetsmarknad- och utbildningsförvaltningen på Luleå kommun beslutat att lägga ut hela sin vikariehantering på StudentConsulting – allt från förskola, grundskola och gymnasieskola till Vuxenutbildningen. Uppdraget styrs utifrån StudentConsultings vikariesystem SC Jobbot som hanterar hundratals beställningar per dag, där det många dagar beställs över tusen timmar, med resurser från en personalpool som består av fler än 300 lärarvikarier, innefattande lärarstudenter, pensionerade förskollärare och lärare samt heltidsanställda inom förskola och skola.

– Vi är otroligt nöjda med att vi har lagt ut hela vikariehanteringen inom skolan för Luleå kommun på StudentConsulting. De står för en väldigt hög leveranssäkerhet och mycket god kvalitet på lärarvikarier. Den höga kvaliteten syns också i att Luleå kommun övertar lärarvikarier i form av fasta anställningar, vilket gör att samarbetet innefattar daglig bemanning av lärarvikarier samt bidrar till att lösa vår långsiktiga kompetensförsörjning, säger Maarit Enbuske, arbetsmarknads- och utbildningsdirektör på Luleå kommun.

Leveranssäkerheten är ett av de viktigaste kvalitetsmåtten för bolagets kommunkunder och där påvisas en varaktig leverans på över 95 procent de senaste fem åren.

En av de största aktörerna inom transport och logistik
Även inom verksamhetsområdet SC Logistik/Transport är StudentConsulting en av de största aktörerna, mycket tack vare en hög leveranssäkerhet på 98,3 procent samt högst flexibilitet och snabbhet.

– Med specialistkompetens inom framför allt lager, logistik och transport som innefattar bland annat lagerarbetare och olika typer av chaufförstjänster, har vi byggt upp ett stort kandidatnätverk. Vår kompetens och erfarenhet i kombination med skräddarsydda lösningar med vårt system, möjliggör att vi kan tillsätta rätt person på rätt plats i rätt tid till rätt kostnad, vilket är avgörande för våra framgångsrika långsiktiga samarbeten, säger Tobias Lindfors.

Växer kraftigt inom industrin
SC Industri är ett av de områden där StudentConsulting växer kraftigast med specialisering mot industri och produktion. Bolaget har gedigen erfarenhet av bemanning och rekrytering till kunder inom tillverkningsindustrin och tillsätter roller med stor variation bland annat inom teknik, bygg och anläggning, kemi, livsmedel, försvar, life science och läkemedel. Bland StudentConsultings kunder finns allt ifrån små till medelstora och stora företag runt om i Skandinavien. StudentConsulting är med sitt huvudkontor i Luleå en av Norrbottens största arbetsgivare.

– Det är en fördel i och med den gröna omställningen som sker, där mycket fokus är just i norra Sverige, säger Tobias Lindfors.

Tillsätter allt från deltidsroller till chefer
Även inom tjänstemannaområdet SC Professionals arbetar bolaget framgångsrikt och effektivt med att tillsätta allt ifrån student- och deltidsroller till mer kvalificerade tjänster och chefspositioner. StudentConsulting har lång erfarenhet inom området, både inom offentlig- och privat sektor. Exempel på tjänsteområden är ekonomi/finans, kontor/administration/reception, kundservice, inköp/logistik, marknad, försäljning, HR, juridik och IT/teknik.
StudentConsulting har många nationella ramavtal där de levererar och bemannar personal på över 200 uppdragsorter i Sverige, Norge och Danmark.

– Kunderna får en bemannings-, vikarie- och rekryteringslösning där de möter sina framtida medarbetare samtidigt som kandidater möter sina framtida arbetsgivare, säger Tobias Lindfors.

StudentConsulting är ett av Skandinaviens ledande bemannings-, vikarie- och rekryteringsföretag, specialiserade på studenter, akademiker och yrkesutbildade. Rekryteringsnätverket består av 17 000 kundbeställare och mer än 450 000 kandidater. StudentConsulting tillsatte under det senaste året cirka 20 000 jobb på över 200 uppdragsorter i Sverige, Norge och Danmark.
Länsvinnare: År 2005, 2006, 2008 och 2009.
Omsättning 2023: 1,54 miljarder kronor.
Antal anställda: 2 651 (omräknat i heltidstjänster).
Läs mer på studentconsulting.com

Bild av Arne Hyckenberg, Hycken Media AB