Från mopp till miljonbyggen

Med sin familjära företagskultur utmanar Rugu Bygg normerna i en svajig byggsektor.
Bakom tillväxtlyftet står en entreprenör som klev in i branschen helt utan förhandskunskaper.

För Michael Segmen inleddes entreprenörsresan på ett oväntat sätt – inte med ritningar och byggplatser utan med moppar och städutrustning.

– Jag drev en städfirma som en dag fick in ett byggstädningsjobb. Det ledde till att vi hyrde ut några snickare, och så plötsligt var företaget inom bygg igång, säger han.

Sedan starten 2019 har Rugu Bygg vunnit tre Gasellutmärkelser, och en fjärde verkar vara på väg om man får förlita sig på Michael Segmens prognoser:

– Vår tillväxt grundar sig mycket på goda relationer och att bygga långsiktigt, inte bara snabba instick. Jag var tidigt ute och var aktiv på byggarbetsplatser; jag visade att jag ville vara där och att jag var hungrig. Detta, trots att jag hade noll erfarenhet från byggbranschen, gjorde att kunderna trodde på och släppte in mig.

Att växa sunt, långsiktigt och organiskt har hela tiden varit prioriterat för Rugu Bygg.

– Trots osäkra tider växer vi och hoppas nå en omsättning på 150–200 miljoner inom tre år. Vi har väldigt låg personalomsättning på kontoret, vilket beror på att vi skapat en familjär känsla.

– Mina medarbetare kan komma in till mig när de vill, vi har inga stängda dörrar och ingen uttalad hierarki. Kulturen gör att många väljer att stanna kvar, säger Michael Segmen.

Rugu Bygg satsar hårt på återbruk och vill gärna visa att man återanvänder material.

– Det är vanligt att saker inte blir som planerat på byggen, som felritningar eller konstruktionsmissar. Genom att göra om dessa misstag till något användbart sparar vi pengar och skyddar miljön, och det gör också jobbet lättare genom att antalet tunga lyft minskar.

Vad talar ni för att ni är en snabbväxare även i framtiden?
– Kvaliteten på våra slutprodukter. Vi är ofta först in och sist ut på våra byggprojekt, vilket leder till långa relationer med beställarna och fler förfrågningar. I byggbranschen är det inte ovanligt att åsikter går isär, men vi strävar efter att hitta gemensamma lösningar eftersom vi delar målet att leverera och få projekten slutgodkända.

Ort: Hägersten.
Bransch: Byggverksamhet.
Omsättning 2022: 66 Mkr.
Resultat efter finansnetto 2022: 529 000 kronor.
Gaseller: År 2021, 2022, 2023.
Läs mer på rugubygg.se