De investerar i människor för sund tillväxt

I tider av tillväxt balanserar många företag mellan att bevara företagskultur och affärsmål.  För Vgroup Ställning & Väderskydd har snabb tillväxt blivit en chans att inte bara bibehålla utan också stärka de mänskliga värdena och banden inom organisationen.

– Du kan inte jobba med så här mycket människor, både personal och kunder, om du inte tycker om människor, säger vd Björn Lewander.

Ställningsföretaget och tillika Västernorrlands Gasellvinnare 2022 och 2023 gick ifjol mot strömmen i en byggbransch som pressades av höga kostnader och avstannade projekt.

– Genom att lita på och noggrant välja våra medarbetare bygger vi en kultur av ansvar för både projekt och företagets ekonomi. Det är viktigt med äkta transparens så att alla förstår och engagerar sig i helheten. Det skiljer oss från företag som bara är transparenta på pappret.


Vgroup har finjusterat sina interna processer för att stödja hållbar tillväxt. Björn Lewander betonar vikten av effektiva system:

– Sedan starten har vi aktivt sett till att hantera vår fakturering omgående. Vi väntar inte med att skicka fakturor. Vi skickar fakturan så fort ett projekt är slutfört och kunden är nöjd. Det handlar om att inte agera bank åt våra kunder eller leverantörer, vilket är avgörande för vår tillväxt utan att äventyra kapitalet.

En nyckel till sund tillväxt har varit att satsa på större infrastrukturprojekt snarare än den mer konjunkturkänsliga nyproduktionsbranschen.

– Däremot är vi i ett läge där branschen upplever ökad konkurrens från de som tidigare fokuserat på nyproduktion och som nu kliver in i vårt område och inte riktigt vet vad de sysslar med. Det resulterar i att prisnivåerna varierar. Vi är öppna med detta mot våra kunder för att upprätthålla transparens. Det kommer att vara berg-och-dal-bana under det kommande året, och inte åt det positiva hållet. Men vi har en fast plan och strategi för att möta dessa utmaningar, säger Björn Lewander.

Ni har blivit utnämnda till Gaseller tre år i rad. Det är få företag som lyckas bli Gaseller fyra år i följd…?

– Nej, men någon måste ju bli det, så det är lika bra att vi blir det, haha. Jag tror att vi har möjlighet om vi bara fortsätter att göra detsamma: det vill säga bygga en bra teamkänsla. Vi är som en familj och då gör man det där lilla extra.

Ort: Huddinge. Täcker Västernorrland och Mälardalen, men entreprenader utförs i hela Sverige.
Bransch: Ställning, väderskydd, fallskydd, akustik och undertak.
Omsättning augusti 2023 (brutet räkenskapsår): 50,393 Mkr.
Resultat efter finansnetto augusti 2023 (brutet räkenskapsår): -1,424 Mkr (resultat 144 000 kronor).
Gaseller: År 2021, 2022, 2023.

Björn Lewander och Martynas Drulia