Uppstickaren vill hjälpa svenska aktörer ta fram nästa generations bränslen

En agil och snabbfotad spelare i en bransch som traditionellt utgjorts av storföretag med långa beslutsvägar. Så kan man beskriva Independent Inspection Services, en svensk uppstickare när det kommer till analyser och test av bränslen.
– Vi vill hjälpa svenska bolag med implementeringen av förnybart på marknaden, säger vice vd Fredrik Carlsson.

Läs mer om Independent Inspection Services

Independent Inspection Services är ett Göteborgsbaserat inspektionsbolag som genomför opartiska inspektioner av i princip alla typer av bränslen.

Historiskt har man främst jobbat för oljebolag och raffinaderier med kontroll av petroleumprodukter i samband med lastning och lossning som den huvudsakliga verksamheten. På senare år har man även börjat arbeta mycket med alternativa och förnybara bränslen.

Bland kunderna och uppdragsgivarna finner man både stora internationella jättar såväl som mindre svenska aktörer. Vice vd Fredrik Carlsson berättar:

– Ofta så har vi två kunder i samma projekt, en säljare och en köpare. I och med att det är så mycket pengar inblandade i den här typen av affärer anlitas vi för att se till att köparen exempelvis får den mängd och kvalitet man betalat för, att lastning och lossning går till som det ska och att bränslet inte utsatts för kontaminering i någon form.

– Det som särskiljer oss från våra konkurrenter, som ofta är globala storföretag, är att vi som en mindre spelare i branschen utan storägare i bakgrunden kan vara snabbare på bollen. Vi kan ta beslut om nya investeringar och satsningar utan att man måste ta en byråkratisk omväg via ett huvudkontor.

Hjälper bränsleproducenter med analys

I kölvattnet av de senaste årtiondets genombrott för alternativa bränslen har Independent Inspection Services steg för steg utvecklat sin verksamhet.

Sedan länge driver man i egen regi ett laboratorium i anslutning till huvudkontoret i Göteborg. Här genomförs tester och analyser av bränslen som en del av inspektionerna. Nu har man även öppnat upp labbet för att hjälpa nya aktörer att säkerställa kvaliteten på sina produkter.

Utöver detta bistår man även branschens nykomlingar med expertis om allt från produktion, lastning och lossning för att säkerställa säkerhet och leverans.

– Ta skogsindustrin som exempel. De har traditionellt jobbat med att producera papper. I dag går de mer och mer åt bränsle i form av tallolja, ett område där vi med vår erfarenhet och kompetens kan hjälpa till.

– Vi vill hjälpa svenska bolag med implementeringen av förnybart på marknaden, för vi tror att det är framtiden.

En mix av driv och erfarenhet

Sedan starten 2003 har Independent Inspection Services vuxit i en takt som kvalificerat bolaget att erhålla utmärkelsen Mästargasellen. I dag är man 27 anställda utspridda över hela landet. Omsättningen uppgick 2019 till 38 miljoner kronor.

Fredrik Carlsson menar att en stor del av framgången är tack vare kompetenta, erfarna och drivna medarbetare – i ett brett åldersspann.

– Vi har en bra mix av gammalt och ungt, av erfarenhet och driv. Vi har erfarna medarbetare som varit i branschen i över 30 år och yngre talanger som tar med sig ett nytt tänk in i verksamheten. Vi har även ett ungt team som driver bolaget, något som är ganska ovanligt i den här branschen.

Vad är nästa steg för Independent Inspection Services?

– Vi ska utveckla bolaget i den riktning vi är inne på och fortsätta genomföra inspektioner och tester av bränslen men samtidigt gå ännu mer åt att hjälpa svenska företag att ta fram nya och förnybara produkter.

Läs mer om Independent Inspection Services

FAKTA

Independent Inspection Services

Independent Inspection Services är ett ledande inspektionsbolag som genomför inspektioner av petroleum och förnybara bränslen.

Omsättning 2018: 36 MKR

Omsättning 2019: 38 MKR

Antal anställda: 28