Framgångsrika säkerhetsdoldisen: ”Möjligheterna från den finansiella revolutionen finns för alla branscher.”

Svenska PrimeKey tryggar säkerheten för företag över hela världen. Enligt bolagets vd är man bara i början av en framgångsrik resa.
– Vi ser att det finns en oerhörd potential för alla branscher att nyttja tekniken bakom den finansiella revolutionen, säger Magnus Svenningson.

LÄS MER: www.primekey.com/di 

Information, ofta digital, är just nu en av världens kanske högst värderade resurser. Faktum är att information ofta klassas som dagens olja. Därför är det viktigare än någonsin att företag skyddar sina tillgångar och låser dörren till sin information. Som tur är behöver man inte uppfinna hjulet på nytt, utan kan använda sig av välbeprövad teknik byggd på säkra identiteter.

Med sina 20 år av erfarenhet är PrimeKey något av en pionjär i branschen – en doldis med genuint svenskt teknikkunnande vars smarta produkter dagligen används av många.

– Vi är internets låssmed och gör den digitala världen säker. De flesta svenskar använder oss redan i sina finansiella transaktioner, när de drar sitt pass i gränskontrollen och som en del av säkerheten i deras mobiltelefon, säger PrimeKeys vd Magnus Svenningson.

Trygga dina tillgångar

Den snabbt ökande digitaliseringen har gjort information både mer lättillgänglig och mer lättflyktig. För PrimeKey handlar det om att se till att företag tryggt kan skydda sina tillgångar och att företagens kunder får en säker produkt i alla led. Något Magnus Svenningson poängterar när det kommer till säkerhet; vikten av att tänka igenom hela sin riskprofil.

– Historiskt har säkerhetslösningar varit en viktig problemställning för främst myndigheter och banker – där det har varit viktigt med säkra transaktioner och att man vet vem man har att göra med. Men vad vi ser nu är att allt fler branscher blir digitala, tillsammans med att allt fler produkter är uppkopplade.

PrimeKey har varit med i digitaliseringen av branscher tidigare. Bland annat har företaget funnits med från början i utvecklingen av tekniken bakom den finansiella revolutionen i Sverige. I dag arbetar man framför allt med större kunskapsfokuserade företag inom en mängd branscher – från myndigheter till industribolag över hela världen.

Skapade revolutionerande affärsmodell

Bland annat samarbetar PrimeKey med ett av världens mest framgångsrika Fortune 500 medtech-bolag, och hjälpte dem när de ville börja sälja känslig patientutrustning som tjänst. Bolaget behövde veta hur utrustningen användes och vilken information man kunde utvinna – genom att koppla upp den säkert mot internet.

– Vi skapade en identifiering så att informationen från respektive maskin var rätt och riktig. Det blev en revolutionerande affärsmodell, berättar Magnus Svenningson.

En annan viktig kund är Siemens, som utsattes för den omtalade Stuxnet-buggen för drygt 10 år sedan. För att skydda alla sina uppkopplade produkter inför framtiden köpte Siemens in teknik från PrimeKey.

– I och med digitaliseringen öppnas systemen, och ska man som företag raffinera sin information måste man samtidigt veta var den kommer ifrån, utan att få in skada i systemen. Det är därför som vi är internets låssmed. Vi hjälper till att låsa dörren till företagens viktigaste tillgångar. Det öppnar för både effektiviseringar och nya affärsmöjligheter – och gör att teknologier så som digital identifiering banar väg för det digitala samhället.

Global spelare med svensk bas

Även om affärerna till största delen görs utomlands, sitter runt hälften av PrimeKeys 90 anställda i Solna, men man har även kontor i Tyskland, Asien, USA, Singapore och Australien.

– Vår stora globala spridning har delvis att göra med vårt arv som open source-bolag. Mjukvara är lätt att distribuera. Därifrån har vi sedan flera år produktifierat våra lösningar parallellt med att vi fortsätter jobba med vår open source-strategi.

Omställningen tycks ha burit frukt. PrimeKey har fyrdubblat sin omsättning under de senaste fyra åren.

– För några år sedan började världen verkligen inse möjligheterna och riskerna med digitalisering. En av världens största finanstidningar toppade omslaget med att digital information är den nya oljan. Och tack vare digitaliseringen är nästan alla företag oljebolag idag. Men att syssla med digital information är riskabelt. Vi vill visa att det finns en beprövad teknik att investera i för de som nu digitaliseras, flera framgångshistorier som tillämpar förstklassig teknik.

Vad är ert nästa steg?

– Vi fortsätter vår tillväxtresa, både genom marknadsexpansion i Asien, USA och Frankrike och genom nya vertikaler som medtechbolag, myndigheter och verkstadsindustrin. Vi är helt nödvändiga för tilliten i den uppkopplade världen, grunden för att den ska fungera.

LÄS MER: www.primekey.com/di

FAKTA

PrimeKey

PrimeKey är en open source-pionjär inom IT-säkerhet som säkrar känslig kommunikation för företag och myndigheter runt om i världen. Företagets lösningar finns i allt från pass och digitala ID till smarta bilar, telefoner och industrier.

OMSÄTTNING 2019:  Ca 160 mkr

ANTAL ANSTÄLLDA: 90