Barndomsvännerna storsatsar – vill göra Gasellföretaget ännu större

Från 1 till 35 anställda och en omsättning som fyrdubblats på fem år. Schaktmiljö, med ägarna Lars Andersson och Robin Grund i spetsen, går minst sagt från klarhet till klarhet.
– Det är tack vare våra anställda som vi lyckats bli så stora.

Länk: Läs mer om Schaktmiljö Sverige AB

Järfällabaserade Schaktmiljö Sverige AB är ett svenskt markentreprenadföretag som på uppdrag av privata och offentliga aktörer utför markjobb över hela landet. Jobben varierar i karaktär och inkluderar alla typer av markarbeten som finplanering, markexploatering och grundläggning. Bland genomförda projekt finns skolor, kontorslokaler, bostäder, industrifastigheter med mera.

Bolaget grundades som ett enmansföretag 2007 då Lars Andersson köpte en grävmaskin och började ta uppdrag som konsult. Den andra delen av Schaktmiljös ledning, Robin Grund, kom in i bolaget året därpå. Först som anställd och sedan 2015 även som delägare.

Känt varandra sedan barnsben

Lars och Robin växte upp tillsammans i Stöllet, ett mindre samhälle i värmländska Torsby kommun. Båda två hamnade i anläggningsbranschen och arbetade tillsammans för första gången för över 20 år sedan, då som anställda på var sitt håll.

Historiskt sett har Schaktmiljös verksamhet varit koncentrerad till Stockholmsområdet, men numera är uppdragen spridda från Luleå till Lund.

– De första åren bestod verksamheten främst av att hyrde ut maskiner och konsulter. När vi sedan 2013–2014 började ta egna entreprenader tog det fart ordentligt, berättar Lars.

Man har i dag 35 fast anställda och omkring 35–40 egna fordon och maskiner.

– Vi hyr också in konsulter och utrustning för att möta toppar eller i projekt som kräver specialkompentenser. Sammanlagt är det på ett år över 100 personer som jobbar för Schaktmiljö på olika sätt, berättar Lars.

Både Robin och Lars är tydliga med att peka ut lojal och duktig personal som en avgörande faktor till bolagets framgång.

– Våra medarbetare gör ett fantastiskt bra jobb. Det är tack vare arbetet de utför som vi får in nya uppdrag och kan växa i den takt som vi gör, berättar Lars.

Högt uppsatta mål

2019 omsatte Schaktmiljö 117 miljoner kronor att jämföra med 29,7 miljoner bara några år tidigare, och tack vare den kontinuerliga tillväxten har Schaktmiljö tilldelats utmärkelsen MästarGasell. Enligt bolagets egna prognoser kommer 2020 års omsättning att öka ytterligare till omkring 200 miljoner kronor. Men man nöjer sig inte där.

– Vi har vuxit mycket på ganska kort tid och nu behöver vi landa i vår storlek och förstärka både på tjänstemannasidan och ute på fältet. Men på sikt vill vi bygga ett ännu större företag med fler anställda och en ännu högre omsättning, avslutar Robin.

Länk: Läs mer om Schaktmiljö Sverige AB

FAKTA

Schaktmiljö Sverige AB

Schaktmiljö är ett Stockholmsbaserat markentreprenadföretag med en stor samlad kompetens och egen maskinpark. Bolagets kunder finns både i den privata och offentliga sektorn och är spridda över hela Sverige.

Omsättning 2018: 84,4 MKR

Omsättning 2019: 117 MKR

Ökning i procent: 38,6%

Antal anställda: 35